AI-tema: Kunstige kunstnere?

26.04.24
Kan maskiner være kreative - sådan rigtigt? Der nogle der mener, at vi med AI er midt i det næste store spring i menneskets udvikling - andre er mere skeptiske. Vi synes emnet er vigtigt og fascinerende, og vi håber du vil være med, når vi forsøger at forholde os til det.

Vi har længe brugt computere som redskaber i kunsten. Der er ikke en hollywood-blockbuster med respekt for sig selv, der ikke har et enormt grafikbudget. Men med de nyeste redskaber i billede- og videogenerende AI, er der sat trumf på, hvad man kan skabe med computere, og hvilke ressourcer det kræver.

Hvilke betydninger får det? Står mennesket over for en udvidelse af sine tekniske færdigheder, der kan forløse vores kreative potentiale på nye måder? Eller er det bare de kreatives tur til at blive skiftet ud med maskiner?

AI-kunst - en arbejdspolitisk udfordring?

Det var sidste år, at Hollywoods fagforeninger for skuespillere (SAG-AFTRA) og manuskriptforfattere (WGA) strejkede i månedsvis for at få lavet konkrete aftaler om arbejdsvilkår og rettigheder i forbindelse med AI’ernes indtod i underholdningsindustrien – og i det store hele lykkedes med det. Skuespillerne og forfatterne fik blandt andet aftalt med brancheorganisationen Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), at filmselskaber ikke uden videre og uden samtykke kan træne AI’er til at efterligne hverken forfatternes værker eller skuespillernes udseende, for derefter at bruge de digitale (og dermed væsentligt mindre højtlønnede) udgaver i stedet for menneskene.

Dansen mellem os og dem

Man kan måske sige, at der to overordnede tilgange til at bruge AI i kunst. På den ene side kan man bruge AI som en genvej til at skabe det samme som professionelle mennesker kan. En anden tilgang til at bruge AI i en kunstnerisk proces er den, kunstnere som f.eks. Cecilie Waagner Falkenstrøm og hendes kunstnergruppe ARTificial Mind repræsenterer. Gruppen er afsender på en række installationer, videoer og performances, hvor AI’er på forskellige måder reagerer på et menneskeligt input, som får publikum til at interagere yderligere med værket. Resultatet er en slags samtale eller dans mellem menneske og maskine, der får os til at tænke over, hvad der gør os menneskelige i første omgang.

Hermed en opfordring til at gå på opdagelse i den prisvindende kunstnergruppes univers – du finder det her: WORK | ARTIFICIAL MIND